Epilare Definitivă

Ce este epilarea definitivă?

Epilarea definitivă cu Lumină Intens Pulsată (IPL) este cea mai eficientă, sigură şi nedureroasă metodă de reducere a pilozitaţii cunoscută până în prezent.

Ştiaţi că epilarea definitivă este cea mai populară procedură de înfrumuseţare nechirurgicală în Statele Unite din 2007, pentru femei între 18 si 34 ani, după tratamentele cu Botox si Acid hialuronic.

Epilarea definitivă este metoda de îndepărtare permanentă a părului nedorit care funcţioneză deopotrivă pentru femei şi bărbaţi.

Epilarea definitivă cu lumină intens pulsată reprezintă în fapt distrugerea zonei germinative a bulbului pilos prin coagularea acestuia de către energia luminoasă, emisă de aparatul IPL, transformată în energie termică, proces numit fototermoliză selectivă. Prin descărcarea intensă de energie la nivelul firului de păr, acesta este distrus integral, rădăcina la fel. Odată distrusă rădăcina firului de păr, aceasta nu mai poate fi activă niciodată.

Ce este esenţial de ştiut înainte de începerea unui tratament IPL?

Fie că este vorba de epilare definitivă, rejuvenarea pielii, tratamentul leziunilor vasculare sau tratamentul acneei, este necesar să se ţină cont de câteva aspecte esenţiale.

Tratamentele cu lumina intens pulsată sunt contraindicate:

  • persoanelor însărcinate – se va putea recurge la tratamente IPL atunci când revine menstruaţia şi când acestea nu mai alăptează (pentru că dezechilibrele hormonale pot reduce eficienţa tratamentelor cu lumina pulsată)
  • persoanelor care suferă de epilepsie (deoarece flashurile repetate din timpul tratamentului pot induce crize epileptice)
  • persoanelor care suferă de cancer de piele sau de oricare alt tip de cancer si care se află sub tratament medicamentos (de exemplu Ducabaxin, Flurouracil, Metotrexat)
  • dacă zonele ce urmează a fi tratate prezintă inflamaţii ale pielii, eczeme sau herpes, leziuni sau tatuaje
  • persoanelor care sufera de Vitiligo, Lupus Eritematos, sau care au antecedente de cicatrici cheloide
  • persoanelor aflate sub tratament pentru diabet
  • persoanelor bronzate

Cine poate beneficia de epilare definitivă ?

Tratamentele IPL, în special epilarea definitivă, se adresează atît femeilor cît şi bărbaţilor care doresc să scape definitiv de pilozitatea de pe anumite zone ale corpului. Cele mai vizate zone sunt mustaţa, axilele, gambele, braţele, zona inghinală, degetele, etc, pentru femei. Însă şi barbaţii doresc adesea eliminarea părului de pe zone precum piept, abdomen, spate, axile.

Desigur că tratamentele de epilare definitivă cu ajutorul luminii intens pulsate pot fi aplicate cu succes pe multe alte zone ale corpului.

Ca regulă generală, cu cât contrastul cromatic între firul de păr şi piele este mai mare, cu atît mai eficient este tratamentul, însă tehnologia nouă permite, datorită spectrului larg de frecvenţe utilizat, aplicarea tratamentelor şi pentru firele de păr mai deschise la culoare sau blonde, cu condiţia să existe un minim contrast între păr şi piele. Pentru persoanele cu păr blond va fi necesar însă un număr suplimentar de şedinţe pentru obţinerea rezultatelor dorite.

Pentru persoanele cu păr alb (cărunt) tratamentul nu este eficient, întru-cît firele albe de păr nu mai conţin melanină, iar principiul de funcţionare al tratamentelor IPL se bazează tocmai pe proprietatea melaninei de a atrage energia luminoasă.

 

Cum ne pregătim pentru epilarea definitivă?

Firele de păr de pe zona care urmează a fi tratată nu trebuie epilate cu ceară, cu epilatorul electric sau prin smulgere cu penseta cu cel puţin 4 saptămâni înainte de prima şedinţă de tratament. Raţiunea este simplă, prin smulgere se elimină şi rădăcina firului, caz în care o sedinţă de fotoepilare ar fi ineficientă, dacă nu a trecut intervalul de timp necesar pentru ca radăcina să se refacă.

De asemenea este interzisă epilarea cu ceară, epilator electric sau pensatul pe întreaga durată a tratamentului. Este permis însă rasul cu lama.

Pielea ar trebui să fie cît mai albă, aşadar este de evitat expunerea la soare sau solar cu cel putin 30-40 de zile înainte de prima şedinţă de tratament, precum şi pe întreaga durată a acestuia, pentru zonele care se doresc tratate.

Cu 2 zile înainte de şedinţa de epilare definitivă, zona respectivă trebuie rasă cu lama, sau tunsă “la zero”. In momentul în care se face fotoepilarea firele de păr trebuie să aibă o lungime de 0.5mm, adică trebuie să fie puţin ieşite din piele, pentru a direcţiona fasciculul luminos către zona de germinaţie, şi a nu irosi energia pe partea de deasupra a firelor de păr.

De câte şedinţe de epilare definitivă avem nevoie?

Pentru a putea înţelege principiul de funcţionare al epilării definitive trebuie să cunoştem câteva noţiuni sumare despre firul de păr. Ciclul evolutiv al firului de păr constă în trei faze care se succed la anumite intervale de timp. Acestea sunt: faza anagenă – sau faza activă de creştere, faza catagenă – faza de regresie, în care firele nu mai cresc şi nu mai sunt legate de zona germinativă, şi faza telogenă – sau faza de involuţie, în care firele de păr cad.

Trebuie înţeles faptul că epilarea este definitivă de la prima şedinţă pentru acele fire de păr care se află în faza activă – anagenă, acestea fiind distruse ireversibil. În funcţie de zona corpului, un anumit procent de fire de păr se află în faza anagenă, în medie în jur de 20% din firele de păr. De aici şi numărul necesar de şedinţe, care variază în general între 5-10 sedinţe, distanţate între ele la un interval mediu de 6-8 săptămâni.

Trebuie ştiut faptul că numărul de şedinţe variază în funcţie de zona tratată, deoarece ciclul de creştere al firului de păr nu este acelaşi pe toate zonele corpului. De asemenea există şi factori individuali care influenţează precum: factori genetici, grosimea, desimea sau culoarea firelor de păr, metoda de epilare folosită anterior, etc.